Design-led furniture solutions
& spatial planning /

Case Study /

Church Court, Ossett

04th June 2018

Client: Wakefield & District Housing
Project location: Ossett
Accommodation:
Project duration:
Project completion:

Church Court is a fully modernised and refurbished independent living scheme in Ossett comprising one bedroom and two-bedroom apartments, communal lounge for activities, communal kitchen catering for coffee mornings and other social events, a hair salon, spa-inspired assisted bathroom, and guest room.

The building also incorporates small seating respite areas on the ground floor and in first floor corridors.

Our specialist design team worked with the Wakefield and District Housing team to supply all furniture, artwork, curtains and blinds, accessories, and hair salon equipment, as well as creating inspirational mood boards with a choice of schemes for residents to review and provide feedback for the wall covering and paint palette selection for the residents’ lounge.

The brief was to evoke a hotel look and feel, but with the accessibility and warmth of a home from home – taking care to ensure that the scheme would have long-lasting appeal to prospective as well as existing tenants.

The majority of fabrics used were waterproof with a Martindale score in excess of 70 000 rubs and in contrast of textures and finishes – all meeting higher standards of fire safety regulations as component parts and in construction. Contrasting buttons and piping and use of varying fabric finishes created a stylish appearance with ‘design intelligence’ – incorporating best practice design to build in practical elements such as visually defining where furniture begins and ends against wall and floor finishes, delivering a comfortable posture when sitting through the specification of suitable seat heights, and the use of wipeclean faux leather details on chair arms to provide a better grip to aid when sitting and rising and make them easier to keep clean and smart.

Our designers have attended training in design for dementia through the Dementia Services Development Center at Stirling University, ensuring that the schemes we propose and install are both dementia friendly and psychologically informed. At Church Court, we incorporated complementary fittings to reduce cleaning and repair requirements as well as delivering contrast around features such as light switches. The bright, fresh colours chosen by the residents deliver a contemporary environment, while feature walls and distinctive furniture at strategic points throughout the building aid wayfinding and encourage social interaction to reduce isoltation, and are complimented by locally themed artwork and accessories to create a warm sense of place and evoke memories. The scheme is highly adaptable and delivers the ability to flex and adapt the design over time to meet the aesthetic and practical needs of residents as circumstances change.

By working with Wakefield and District Housing, we have enabled them to both select a range of products that meets residents’ needs and desires and creates a look and standard which delivers their vision of a consistent look and feel across all of their schemes.

Kind Words /

Case Studies /

See All Case Studies

Get the latest from David Phillips Social Living, whilst it’s still fresh off the press

Subscribe to SocialLife /

SocialLife /